Drømmer du om at blive rallykører, andenkører, rallymekaniker, prøvechef eller Official? Så læs med her. Her finder du alt information om rallysporten, kort sagt, rallysporten fra A-Z.
Rally dækker over en masse underdiscipliner og er en særdeles sjov, og let motorsportsgren at blive en del af – om det er som rallykører, andenkører, frivillig, mekaniker mv. Rallysporten tæller discipliner som: Klubrally, Rallysprint, Rallyshow og DM Rally. Her på siden har vi prøvet at beskrive alle aspekter af rallysporten.
Hvad er det nu lige Rally præcist går ud på?
Rally er en uhyre sjov motorsportsgren, hvor to personer – en rallykører og en co-driver – racer en rallybil gennem flere prøver, kaldet et “rally”. Makkerparret skal gennemføre prøverne så hurtigt som muligt, på tid.
Et Rally foregår på almindelige landeveje, grusveje og eller industriområder, altsammen lukket for øvrig trafik. Prøverne er ofte flere minutter lange og udfordrende på forskellig vis, da deltagerne skal navigere alle typer vejforhold.
Inden et rallyløb prøvekører makkerparret prøverne i lav hastighed for at tage noter. Noter omfatter alle nødvendige bemærkninger for hvordan parret senere kan tackle prøvernes vejforhold med maksimal hastighed. Noterne omfatter heraf svingforløb, bump og andre vejforhold. Under Rally’et læser co-driveren løbende noterne op, så rallykøren, i god tid, kender kommende vejforløb og derved kan gennemkøre prøverne med maksimal hastighed. Tilliden mellem et makkerpar er alfaomega for at bliver blandt de bedste.
Målet for kørerne er at gennemføre rallyet på den hurtigste tid, med minimalt af tidstraffe for eventuelle fejl. De, der afslutter rallyet hurtigst, vinder løbet.
Vejen til DM Rally
Vejen til DM Rally er brolagt med en kombination af optrappende løb, som alt sammen er med til at forberede dig til toppen af rallysporten.
Det første du skal bruge er et klubrallykursus. Et klubrallykursus består af instruktion under kyndig vejledning og prøvekørsel af en klubrallyprøve i egen gadebil. Ved gennemførelse af dette kursus, udstedes du en R4 eller R3 licens ved DASU. De fleste klubber der arrangerer kurser løbende og typisk i starten af året, inden sæsonstart. Kontakt bestyrelsen hvis du ønsker et klubrallykursus.
Med et klubrallykursus og en R4 eller R3 licens i hånden, er du nu klar til at køre klubrally, som er grunddisciplinen i rally. Klubrally er til for at give dig smag for rallysporten, og tilmed forberede dig til rally på lukket landeveje. Klubrally-løb foregår nemlig typisk med 8-12 prøver på afspærrede industriarealer med masser af plads. Netop denne kombination tillader derfor også at du kan stille op i din egen gadebil, og giver derfor en unik og billig indgangsvinkel til rallysporten. Læs her en nærmere introduktion til klubrally.
Når du som førstekører har deltaget og gennemført minimum 3 klubrally-løb er du klar til det næste step: R2 licens. Med en R2 licens i hånden kan du tage steppet videre og deltage i Rallyshow or eller Rally Specials. Disse typer af løb adskiller sig fra klubrally ved at have større krav til materiel og heraf ikke at have klasser for gadebiler. Alle biler du møder til disse løb er derfor DASU godkendte rallybiler. Rallyshows tæller her i klubben løb som: Fårvang Rallyshow og Juelsminde Rallysprint. En populær mesterskabsserie indenfor Rally Specials er Yokohama Mesterskabet.
DM Rally nærmer sig. Når du som førstekører har deltaget og gennemført minimum 2 Rallyshows og eller Rally Specials, kan du ansøge R1 licens. Med en R1 licens i hånden af både første- og andenkøreren, er I klar til at deltage i DM Rally landet over!
Ønsker du at vide yderligere omkring omkring krav til køreudstyr og bil, kan du her dykke ned i DASU Rally reglementet.
Andenkører, rallymekaniker, prøvechef eller frivillig Official?
Rallysporten er meget mere end rallykøreren. Motorsporten har mange facetter og folk bag kulissen. Hvis det at blive rallykører ikke lige er noget for dig, så fortvivl ikke, der er mange andre muligheder i denne fantastiske sport.
Andenkører
Igen rallykører uden en andenkører/co-driver. At være andenkører kræver overblik og kontrol i stresset situationer, hvor adrenalinen er helt i top. Du har den fornemmeste opgave i form af at hjælpe din førstekører til at kører stærkt. I er et makkerpar, og tilliden mellem jer alfaomega for at bliver blandt de bedste. At blive andenkører er tilmed en “mindre tung” vej ind i sporten, da førstekøreren typisk trækker det tunge læs i forhold til økonomien omkring rallybilen. For at blive DM Rally andenkører, kræves du har en R1 licens og eller har bestået klubrally- og et DASU rallykursus, hvilket giver en C1 licens.
Rallymekaniker
Som alt andet motorsport, kræver rallysporten typisk mange timer i værkstedet både før og efter rallyløb. Grundet dette vil du i rallysporten opleve rallyhold til alle de større løb. Simpelthen fordi rallysporten er en teamsport. At være rallymekaniker kan give dig nogle helt unikke oplevelser og et stort ansvar for om hvorvidt teamet sejrer. At være dygtigt rallykører er ikke lig med at man også er en dygtig mekaniker, og derfor har de fleste brug for hjælp fra en passioneret motorsportsmekaniker.
Frivillig official eller prøvechef
At arrangere Rally er en kompleks størrelse, da sporten foregår på afspærret områder. Sikkerheden skal være i top for både deltagere og tilskuere. Netop derfor er vi som motorklub dybt afhængige af de frivillige hænder. Alle i sporten sætter stor pris på de mange frivillige officials bag arrangementerne, og det er tilmed en fantastisk vej ind i et stærkt fællesskab, der brænder for motorsport. Som frivillig får du, med ansvar, rallyoplevelser helt tæt på, og du gør samtidig en stor forskel for de aktive sportsudøvere. Du kan som frivillig i sporten tage uddannelse, kurser og seminarer i sikkerhed og afvikling af rally, så du tilsidst kan stå som prøvechef på nogle af landets bedste rallyprøver.
Ønsker du at høre mere om hvordan du bliver andenkører, official, prøvechef eller kan du hjælpe en kører med mekanikken? Så tag fat i os, vi er en aktiv midtjysk motorklub med medlemmer fra bl.a. Viborg, Silkeborg, Kjellerup og Bjerringbro. Kontakt bestyrelsen og vi hjælper dig videre ind i sporten.